[Dokumentáció] [E-mail az DHBADS rendszerrel kapcsolatban]

Referenciaszám: DHBADS/MNB/1998/17/ISM

A DHBADS rendszer ismertetése


Az alábbiakban a programcsomag rövid ismertetését olvashatja. Az ismertető célja, hogy Ön megismerje a programcsomag működését és lehetőségeit. Céljával összhangban nem hivatalos, inkább - a pontosság megtartása mellett - tömör és közérthető kíván lenni.

Megnevezés: A Bank Deviza Hitel és Betét Lekérdező Rendszere

Rövidnév: DHB

Verzió: 4.01

Rendeltetés: Lehetővé teszi a Bank analitikus számláinak forgalmi és állományi lekérdezését (tartozások és követelések) elsősorban lejárati bontás szerint.

Az adatokat a rendszer a könyvelési nap lezárása után az analitikus könyvelésből, illetve a Bank árfolyamrendszeréből tölti be a LAN-on levő központi adatbázisba (továbbiakban: LANBANK). Ezt a felhasználó letöltheti saját adatbázisába és ott tetszőlegesen lekérdezheti. Minden nap az elkészült adatbázis archiválásra kerül. Az archív adatokat a felhasználó a dátum megadásával visszamenőlegesen is betöltheti saját adatbázisába. A saját adatbázist a felhasználó a program segítségével kérdezheti le.

Lekérdezési ismérvek (továbbiakban: paraméterek):

A paramétereket nem kell mindig újra beállítani, a beállított paramétereket egy általunk megadott névre lementhetjük, illetve bármikor visszatölthetjük. Ezután a lekérdezést lefuttatva a lekérdezett adatokat megnézhetjük a képernyőn, kinyomtathatjuk, Excel file-ba, és egyéb formátumú file-okba lementhetjük későbbi használat céljából. A program arra is lehetőséget nyújt, hogy adatokat saját adatbázisunkba mentsük. Ez arra jó, hogy a későbbiekben a lekérdezett/lementett adatokat egymással - szintén a program segítségével - össze tudjuk vetni (továbbiakban:matching). A matching arra jó, hogy két lekérdezett adathalmazt össze tudjunk vetni: a program az egyiket pozitív, a másikat negatív előjellel veszi, összeadja, így láthatjuk a különbségüket.

Természetesen nem kell minden lekérdezést paraméterezni, vannak előregyártott - a teljes adatkörre vonatkozó - lekérdezések. Ezekkel nincs semmi teendő paraméterezés szempontjából, a menüből indítva megtekinthetjük a lekérdezések eredményét.

A program tartalmaz egy olyan menüpontot, ahol saját magunk állíthatunk össze számlatípus szerinti lekérdezéseket, olyan módon, hogy a számlatípusokat csoportosítani tudjuk, ezután a program a csoportokat összevonva egy összegben jeleníti meg a lekérdezésben. Egy csoportban az összevonandó számlatípusokhoz megadhatjuk, hogy pozitív/negatív előjellel tegye-e bele (adja hozzá/vonja le).

A programban saját árfolyamot tudunk bevinni modellezés céljából. A program mindig ezzel fog számolni, kivéve az éjszakai feldolgozás során előre elkészített táblázatokat. Ha csak az árfolyamváltozás hatására vagyunk kíváncsiak, elég az árfolyamokhoz a változást rögzíteni és a program ekkor a változást kalkulálja ki a lekérdezésekben.

A kamatmodellezés hasonló az árfolyammodellezéshez. A különbségek:

A program minden egyes funkciót jogosultsághoz köt. Ennek kezelését, kiosztását, törlését a Bank szabályozza, a program csak az eszközöket nyújtja ehhez. A programba belépéskor minden felhasználónak külön be kell jelentkeznie, nevének és jelszavának megadásával. A jelszavát bármelyik felhasználó megváltoztathatja.

Minden jelentősebb, a felhasználó által végzett, műveletet a program regisztrál. A regisztrálásba való betekintés jogát a Bank szabályozza.